بررسی تاثیر ستون های سنگی در پایداری شیب های تحت خاکبرداری پای دامنه

محل دفاع: دانشگاه تفرش - ساختمان شماره یک

چکیده

ناپایداری شیب های خاکی که معمولا در اثر خاکبرداری پای دامنه به وجود می‌آید از جمله مسائلی است که همواره در احداث و توسعه راه های کوهستانی مطرح می باشد. برای حل این مشکل روش های متعددی پیشنهاد شده و استفاده می‌گردد . از جمله این روش ها می توان به دیوار حائل و سیستم میخکوبی اشاره نمود. عملکرد مناسب ستون های سنگی در پایدارسازی شیب‌های خاکی سبب شده است که در سالهای اخیر این روش جهت پایدارسازی شیب های خاکی تحت خاکبرداری پای دامنه نیز مطرح شود. لذا در این تحقیق تلاش شد تا با شبیه سازی خاکبرداری پای دامنه توسط مدلسازی فیزیکی با ستون سنگی به درک جامعی از عملکرد ستون سنگی در زمینه پایدارسازی این دسته از شیب های خاکی دست یافته شود. هدف از این پژوهش استفاده از لایه های ژئوگرید و قرار دادن آن به دور ستون سنگی و مشاهده عملکردِ این ستون سنگیِ مسلح و مقایسه ی آن با ستون سنگی بدون محصورکننده در شیب ماسه ای در آزمایشگاه می باشد. پنج آزمایش با شرایط مختلف بدون و با ستون سنگی اجرا شده و تغیرات پایداری، تغییرشکل، نشست و ظرفیت باربری و سطح گوه گسیختگی در هر یک از آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان دهنده ی قابلیت ستون سنگی و نقش ژئوگرید در پایداری شیب خاکی می‌باشد . ضمنا از نتایج به دست آمده مشاهده گردید که هرچه قدر سختی و صلبیت ستون افزایش یابد توانایی بیشتری برای پایداری دارد. ضمنا با افزایش سختی و صلبیت ستون تغییر شکل ها کاهش یافته و ظرفیت باربری افزایش می‌یابد. براساس نتایج و با توجه به افزایش ظرفیت باربری با صلبیت بیشتر ستون سنگی و کاهش دوران و کاهش نشست می توان از عملکرد مناسب و قابل قبول  ستون های سنگی مسلح شده به ژئوگرید و شمع بتنی، در زمینه ی اصلاح و بهبود خاک های سست استفاده نمود.

واژگان کلیدی: خاکبرداری پای دامنه، ستون های سنگی، پایداری شیب های خاکی، مدلسازی فیزیکی

این پایان نامه استاد مشاور ( آقای دکترمجید یزدان دوست) داشته است.

کلید واژه ها: خاکبرداری پای دامنه، ستون های سنگی، پایداری شیب های خاکی، مدلسازی فیزیکی