تعیین درصد بهینه نانورس مونت موریلونیت در مطالعه موردی خاک شهر قم

محل دفاع: دانشگاه تفرش - ساختمان شماره یک

نانو فناوری در دنیای امروز، نقش مهمی در پیشرفت علوم و توسعه رشتههای مختلف با ابعاد بسیار کوچک داشته است. در علم ژئوتکنیک نیز به دلیل ریز بودن مقیاس خاک، مهندسین همواره در حال بررسی روشهای مختلف در این ابعاد برای مشاهده و بهسازی خاک بودهاند. علم نانو از دو بعد در ژئوتکنیک دخیل شد. در ابتدا با اختراع شدن میکروسکوپهای مخصوص جهت مطالعه در ابعاد خاک و سپس بهسازی در خاک با استفاده از نانوذرات که بهدلیل سطح ویژه بالا، واکنشپذیری بالایی دارند. با افزایش روزافزون جمعیت و ساخت و ساز، استفاده شدن از زمینهایی با خاکهای مسئلهدار در پروژههای مختلف از دغدغههای مهندسین این حوزه بوده است. لذا برای بهسازی خاک این زمینها از روشهای مختلف (تزریق، تثبیت و ...)استفاده کردند. اکثر این روشها یا بسیار پرهزینه و یا برای حفظ سلامت محیط زیست نامناسب هستند. بههمین دلیل استفاده از روش مناسب جهت بهسازی خاک، به یکی از مهمترین مسائل حوزه ژئوتکنیک بدل شده است. استفاده از نانومواد ازجمله نانورس مونت-
موریلونیت بهدلیل طبیعی بودن این ماده، برای شرایط زیست محیطی مناسب است. در این پژوهش با استفاده از این نوع نانومواد به بهسازی خاک پرداخته شده است. سپس به بررسی عواقب اضافه کردن نانورس مونت- موریلونیت و یک درصد وزنی بهینه از آن با استفاده از آزمایشهای فشار تکمحوری، برشمستقیم و برش ساده 1 و % 2 در اکثریت مواقع بیشترین تاثیر در افزایش / دینامیکی، پرداخته شده است. نانورس با درصد وزنی % 5 پارامترهای مقاومتی خاک را داشته است. در آزمایش فشار تکمحوری، مقدار % 125 حداکثر تنش فشاری خاک در دوره عملآوری 22 روزه با درصد وزنی % 2 افزایش یافت. در آزمایش برشمستقیم، حداکثر تنش برشی 1 تحت سربار / خاک در دوره عملآوری 22 روزه با درصد وزنی % 5 KPa 121% افزایش یافته و چسبندگی ،9/8 1 نانورس تحت / خاک نمونه تقریبا 15 برابر شده است. در آزمایش برشساده، در مجموع نمونههای حاوی % 5 سه سربار و سه فرکانس مختلف بهتر عمل کرده اند. درکل نتیجهگیری میشود که با گذشت زمان بیشتر، تاثیر نانورس بیشتر شده و این نانوماده در آزمایشهای استاتیکی بهتر از آزمایشهای دینامیکی عمل میکند.

کلمات کلیدی:
نانوفناوری- درصد بهینه نانورس- خاکهای مسئلهدار- برش ساده دینامیکی