اصلاح هندسی لبه های ارتفاعی در تصاویر قائم از طریق راهکاری تلفیقی مبتنی بر پردازش های محلی و تولید نقاط اضافی در ابرنقاط

محل دفاع: دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

تصاویر قائم یکی از محصولات پر استفاده در سبد محصولات مستخرج از فتوگرامتری و سنجش از دور است. در این تصاویر خطاهای ناشی از تیلت، تصویربرداری مرکزی و جابجاییهای ناشی از اختلاف ارتفاع طی یک روند پردازش حذف و یا کاهش مییابند. معیارهای مختلفی جهت سنجش کیفیت تولید یک تصویر قائم وجود داشته که هر کدام وجهی خاص از تصویر قائم را محور ارزیابی قرار میدهند. این معیارها به دو دستۀ کلی معیارهای محتوایی و هندسی قابل تفکیک هستند. کمینه بودن محتوای رادیومتریکی کاذب در نواحی پنهان، یکنواختی روشنی در محصول نهایی و وضوح تصویر برخی از معیارهای رادیومتریکی بوده و نبود اعوجاجات هندسی، بازیابی شکل هندسی صحیح در محل لبههای ارتفاعی و همچنین دقت مکانی نیز از جمله معیارهای هندسی تلقی میشوند. در این تحقیق کاهش خطاهای هندسی تصاویر قائم در محل لبههای ارتفاعی در دستور کار قرار گرفته است. خطاهای هندسی در لبههای ارتفاعی زمان تولید تصاویر قائم حقیقی و هنگام کامل نبودن مدل رقومی سطح و وجود عدم قطعیت در پارامترهای داخلی و خارجی تصاویر ایجاد میشوند. راهکار پیشنهادی در این پایاننامه مبتنی بر کاملکردن محتوای ارتفاعی نقاط لبه در مدل رقومی سطح با هدف نگاشت بهتر این نقاط در تصاویر قائم بوده است. در این روش، با ایجاد یک شبکهی متراکم از نقاط ارتفاعی در مجاورت لبههای ارتفاعی از مدل رقومی سطح، شانس اصابت این نقاط به موقعیت صحیح لبههای تصویری افزایش یافته و در این شرایط محتوای رادیومتریکی بهتری برای این نواحی در تصاویر قائم شناسایی میشود. راهکار پیشنهاد شده متشکل از چند گام متوالی بوده که تلاش شده تا بیشترین سطح از اتوماسیون را برخوردار باشد. با اینحال شناسایی و برش ساختمانهای دچار اعوجاج و همچنین تعیین برخی از آستانهها منجر به نیمهخودکار شدن این روش شدهاند. نتایج اجرای این روش در مورد ساختمانهایی که با الگوی طراحی این روش انطباق دارند حاکی از بهبود محسوس دقت و کیفیت تولید تصاویر قائم بوده است. لازم به ذکر است که روش پیشنهادی صرفاً در مورد ساختمانهای منفردی قابل پیادهسازی بوده که در آنها جانپناه (نیمدیوار اطراف بام) وجود نداشته و محتوای رادیومتریکی لبههای ساختمان نسبت به زمینه از تمایز کافی برخوردار باشد.